fbpx
+40 722 654 461 contact@forest-villa.ro

Poate ca nu suntem ceea ce mancam dar cu siguranta starea noastra este influentata de alimentele pe care le consumam.

Cercetarile stiintifice cat si experienta personala demonstreaza ca ceea ce mancam ne influenteaza gandurile si reactiile. Daca nu iti dai seama de aceasta conexiune, opreste-te pentru o clipa si reflecteaza. Nu ti se intampla sa te simti obosit dupa masa de pranz? Sau energizat dupa o masa sanatoasa? Mancarea ne schimba starea de spirit. Cele mai extreme exemple sunt alcoolul si cafeaua care pot sa actioneze chiar si in cateva minute.

Din punct de vedere stiintific, aceasta conexiune este explicata prin existenta neurotransmitatorilor – niste mesageri chimici care leaga gandurile de actiunile noastre.

O parte din neurotransmitatori, cum ar fi serotonina, ne fac sa ne simtim bine si relaxati. Altii, cum ar fi dopamina, au un efect stimulativ. Alimentele pe care le mancam sunt digerate de aparatul digestiv, dupa care ajung in sange si produc schimbari la nivelul neurotransmitatorilor, ceea ce determina o schimbarea a starii noastre. De exemplu, carbohidratii ajuta la eliberarea serotoninei in creier, ceea ce ne face sa ne simtim bine. O cantitate mare de carbohidrati sau in concentratii foarte mari ca de exemplu zaharul sau faina elibereaza foarte multa serotonina care produce o stare de letargie, somnolenta, oboseala. Daca mancam proteine, creierul nostrun elibereaza dopamina si noradrenalina ceea ce ne face sa ne simtim in forma si plini de energie, cu conditia sa mancam o portie normala, fara sa exageram. Daca vom manca o cantitate crescuta de proteine ne vom simti tensionati si iritati. De asemenea, daca mancam prea mult, indiferent de ce anume, ne vom simti letergici si obositi deoarece fluxul sanguin se concentreaza in stomac si nu in creier.

Daca esti curios sa observi cum reactioneaza corpul tau la diversele tipuri de alimente, te sfatuim sa notezi ceea ce mananci si cum te simti dupa aceea.

Dar ce e recomandat sa mancam pentru a ne simti bine?

Exista cateva alimente care ne fac sa ne simtim bine. Multe dintre ele mentin nivelul de zahar din sange  stabil, ceea ce ne face sa ne simtim constant bine. Aceste alimente pot fi consumate in portii mici pe parcursul zilei sau pot fi integrate in mesele noastre obisnuite. Nucile, soia, laptele cu procent redus de grasimi, legume cu frunze verzi, germeni de grau, fructe de padure sunt alimentele starii de bine.

Alimentele cu cel mai ridicat potential de energie si cea mai mare incarcatura nutritiva de pe planeta sunt fructele, legumele, plantele medicinale, algele, nucile si semintele proaspete, in stare cruda. Fructele sunt alimentele cu cea mai mare incarcatura de energie si contribuie la regenerarea tesutului nervos si cerebral. Legumele sunt destinate tesutului muscular si osos iar nucile si semintele sunt alimente de structura cu actiune de tonofiere a organsimului. Cu cat este mai ridicat nivelul energetic al alimentelor pe care le consumati, cu atat va fi organismul mai sanatos si mai incarcat de vibratii energetice. Daca marim energia corpului fizic, vom constata ca ne putem detasa de starile depresive si de boala. Energia vibrationala stimuleaza simturile si creste vitalitatea organismului.

 

Liliana Paraipan
Your Health Coach